Hjem | FARMASIDAGENE | Tidligere | Farmasidagene 2023
De 38. Farmasidager, Farmasidagene 2023, ble meget vellykket! Styret i Norsk Farmasøytisk Selskap sender enn varm takk til de mange frivillige som deltar i månedene før og under kongressen, og som bidrar til at det er mulig å gjennomføre en så stor kongress:
Tusen takk også til alle som bidro med innlegg, i paneldebatter, postere og Pecha Kucha!
Kongressen hadde 521 deltagere og 33 utstillere fra ulike deler av norsk farmasi.
Farmasidagene ble startet og avsluttet med nydelig jazzmusikk: Shannon Mowday (saksofon), Jørgen Bjelkerud (trombone) og Isak Brekken (piano). Deretter var det duket for første foredrag av Hans O. Melberg, Professor i helseøkonomi og helsetjenesteforskning, UiT – Norges arktiske universitet, «Fremtiden for farmasøytene. En helseøkonoms ydmyke tanker».Apotekutvalget og andre utvalg har pekt på utfordringer i helsesektoren og mulige endringer. Ny teknologi, endret demografi, færre frie ressurser. Hvor passer fremtidens farmasøyter inn i dette bildet? Hvor og hvordan kan kompetansen best utnyttes. Hans O. Melberg var medlem i apotekutvalget og ledet av ekspertgruppen om prioritering. Birgitte Lloyd, leder NFF, oppsummerte med innlegget «Tid for handling» og «Fremtidens Apotek», og dermed var årets Farmasidager i gang!
Det ble avholdt 34 faglige innlegg, hvorav et videoforedrag, flere scene-samtaler med mange aktører, paneldebatt og 8 Pecha Kucha foredrag, fordelt på fellesprogram og 2 ulike tverrfaglige seksjoner. I tillegg ble det tilbudt 4 workshops. Det var innmeldt 18 postere som ble presentert ved postermingling i de store pausene, i tillegg til posterslam torsdag ettermiddag.
Apotekansatte, inklusive kjedekontor: 87
Sykehusapotek: 101
Industri: 83
Statens legemiddelverk: 10
Universitet-/høyskole-ansatte: 34
Studenter: 59 (inkl studentmedhjelpere)
Resten var fra foreninger, offentlige institusjoner m.m.
Ordenen deles ut av Norsk Farmasøytisk Selskap for fremragende innsats for norsk farmasi. Det Giftige Kors 2023 ble tildelt Thrina Loennechen og Svein Haavik for deres inn innsats for etablering av farmasistudiet i henholdsvis Tromsø (i 1994) og i Bergen (i 2003). Det bidrar til NFS sin visjon om farmasøyter overalt. NFS gratulerer Thrina og Svein med utmerkelsen!
Heidi Mikalsen, Apokus, ble årets vinner og mottok kr 10 000 for foredraget sitt «Introduksjon til norsk apotekpraksis».
Tamanna Fassihi, ble årets vinner av posterprisen og mottok kr 10 000 for posteren sin med tittelen «Et kompass for førsteårsstudenter – Orientering i begynnelsen av farmasistudiet ved Nord universitet».
Nedenfor kan du klikke på tittel for å se pdf av presentasjonen – alle vi har fått lov til å publisere ligger her:
På dette årets Farmasidager ble det presentert eksempler fra morgendagens helsevesen. Det ble snakket med farmasøyter som utvikler og tar i bruk nye systemer, som møter pasientene og støtter øvrig helsepersonell. Det ble snakket med farmasøyter som jobber med en bit av framtida, her og nå.
Samhandling, teknologi og riktig bruk av kompetanse kommer til å prege helsetjenestene framover, og farmasøytene har en sentral rolle i utvikling og drift av nytt tjenestetilbud og systemer. På legemiddelfeltet vil nye verktøy gi bedre oversikt over pasientenes behandling, noe som vil redusere både tidsbruk og risiko for feil. Helseplattformen har så langt vært omdiskutert, vi inviterer farmasøyter som har jobbet med innføringen og som ser store muligheter og nytte av slike systemer. Beslutningsstøttesystemer vil også muliggjøre persontilpasset behandling til stadig flere pasientgrupper. Farmasøyter bidrar allerede i dag i utvikling og bruk av disse systemene, og vi diskuterer dette fra internasjonalt, nasjonalt og pasientnært perspektiv. Digitaliseringen kan frigjøre kapasitet blant farmasøyter som i stedet kan brukes i møte med pasienter og øvrig helsepersonell. På Farmasidagene 2023 snakker vi med farmasøyter om mulighetene og møteplassene som vil oppstå.
Hva gjør farmasøyter i fremtiden? -eksempler fra i dag
Lukket legemiddelsløyfe
-Hvilke muligheter ser man for seg i fremtiden?
-Hvordan jobber vi for å lukke legemiddelsløyfen?
-Hva trenger vi hjelp til fra industrien og hva er fremtiden?
-Er ompakking bærekraftig og riktig?
-Hvilke alternativer finnes?
-Teknologi og digitalisering på legemiddelområdet på sykehus og primærhelsetjenesten.
– Fra nasjonale systemer til pasientbehandling
Hvor mye legemiddelkompetanse i helsekompetanse?
-Hva sier forskning på helsekompetanse om behovet for legemiddelkompetanse en trenger for å ivareta medbestemmelse og ta ansvar for egen helse?
Christopher Le, Seniorrådgiver Helsedirektoratet og stipendiat Høgskolen i Innlandet
Her fikk deltakerne et innblikk i alt det spennende som skjer i apotekbransjen fremover. Stadig nye apotektjenester utvikles og sørger for helsefremmende lavterskeltilbud for kundene, og flere tjenester er ønsket. Vil eksempelvis rekvireringsrett for vaksiner for farmasøyter bedre vaksinedekningen i Norge? Apotekbransjen innfører nye, mer sikre og sømløse apoteksystemer som skal erstatte dagens FarmaPro. Hver kjede har sitt system, og vi er spente på sniktitten vi får i systemene til noen av apotekkjedene! Kundene handler stadig mer apotekvarer på nett. Vi fikk høre mer om omnikanalperspektivet og fikk besøk av Norges største nettapotek. Vi fikk også besøk av dr. Rossing som gav oss en introduksjon til «mentalizing mindset» som skal hjelpe oss å forstå kunden bedre. Apotekene har også vist seg gjennom pandemien å være viktige som en del av norsk helseberedskap, og vi fikk et innblikk i hvordan man tenker rundt legemiddelmangel, legemiddelberedskap og apotekenes rolle i fremtiden.
-Dagens bransjefelles apotektjenester
Vi fikk høre erfaringer fra prosjektet som pågår i mange av landets apotek. Hvordan passer Medisinstart for pasienter med diabetes type 2? Hvilke problemstillinger hjelper vi pasientene med? Hva synes fastleger om Medisinstart og hvilken informasjon fra samtalene er relevant for dem å få? Hvordan har de første digitale meldingene mellom farmasøyt og lege fungert?
Kundene handler både fysisk og digitalt, og både apotek og det farmasøytiske tilbudet tilpasser seg morgendagens kunder. Utvidelse av tjenester i apotek som en del av fremtidens løsninger
– Hvordan kan rekvireringsrett for vaksiner for farmasøyter bedre vaksinedekningen i Norge?
Apotek – en viktig del av Norges helseberedskap i fremtiden
E-helse – FarmaPro ved veis ende – hvilke muligheter gir kjedenes nye apoteksystem?
De største apotekkjedene fysisk og på nett viser en forhåndstitt av sine nye apoteksystemer, og vi får høre hvilke muligheter de nye systemene kan gi i fremtiden.
Kan farmasøyter forhindre en dopingsak?
Astrid Gjelstad, Antidoping Norge og Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo
Planter vs. dødelig virus
Dorentina Osmani, Broegelmanns forskningslaboratorium, Klinisk institutt 2, og Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen
Introduksjon til norsk apotekpraksis
Heidi Mikalsen, Apokus
En dag på apoteket – hvor kunden vet best?
Helene Gombos, OsloMet
Kasuistikker i klinisk farmasi -et læreboksprosjekt der ble mer enn et oppgavekompendium
Michael Due Larsen, Institutt for klinisk og molekylær medisin, Fakultet for medisin og helsevitenskap Norges tekniske-naturvitenskapelige Universitet, Trondheim
Fra multidisiplinær grunnforskning til nytt målmolekyl for HIV-1 terapi
Torgils Fossen, Kjemisk institutt og Senter for farmasi, Universitetet i Bergen
PBL & QC @ UiB -eller LAB SOM LÆRINGSARENA
Aase Raddum, Senter for farmasi, Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen
Studie om farmakognosi og kjemiske komponenter i den uiguriske medisinen Suzap
Mirigul Mosa, Xinjiang Medical University, Urumqi, China og Univeristetet i Bergen
© 2018 Norsk Farmasøytisk Selskap